wtorek, 6 kwietnia 2010

Z wielkanocnego stołu

Pierś z indyka faszerowana ziołami i papryką

1kg piersi z indyka
1 szklanka białego wytrawnego wina
1,5 łyżki musztardy
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanej bazylii
3 łyżki posiekanego koperku
1 żółtko
1 papryka czerwona (może być marynowana)
4 łyżki masła
1 łyżka oleju
cytryna
sos sojowy
sól
pieprz


Pierś przeciąć i rozbić (lub rozciąć). Posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i winem. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. 3 łyżki masła zmiksować z żółtkiem i ziołami, doprawić solą i pieprzem. Zmiksowaną masę wsmarować w pierś, skropić sosem sojowym. Na środku ułożyć paski papryki. Zrolować (lub złożyć, gdy była tylko rozcinana) i związać nicią lub spiąć wykałaczkami. Przyrumienić na patelni na łyżce masła i łyżce oleju. Umieścić pierś w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Od czasu do czasu polewać winem.


3BIT

Ciasto:
5 białek
15dag cukru
20dag posiekanych orzechów
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka roztopionego miodu
½ łyżeczki proszku do pieczenia


Krem:
2 budynie waniliowe bez cukru
2 szklanki mleka
½ szklanki cukru
1 kostka masła
można dodać 3 żółtka


Piana:
0,5litra śmietany 30%
3-4 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru pudru


Poza tym:
2-3 duże paczki krakersów
400g puszka masy krówkowej
gorzka czekolada lub płatki czekoladowe


Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, a następnie mieszankę z mąk i proszku do pieczenia, później miód i orzechy. Piec w 180 stopniach.

⅔ mleka zagotować, w pozostałej części rozpuścić budynie i żółtka. Przygotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem. Następnie stopniowo dodawać budyń i utrzeć na jednolitą masę.

Masę krówkową najlepiej podgotować, żeby nieco zmiękła.

Śmietankę ubić. Żelatynę rozpuścić i ostudzić, następnie dodać do ubitej śmietany. Na koniec dodać cukier puder. Wyłożyć na wierzch ciasta i posypać czekoladą.

Kolejność układania
placek orzechowy
½ kremu budyniowego (lub ⅓ w zależności od tego czy wolimy 2 grubsze czy 3 cieńsze warstwy mas)
krakersy
½ lub ⅓ masy krówkowej
krakersy
½ lub ⅓ kremu budyniowego
krakersy
½ lub ⅓ masy krówkowej
krakersy
⅓ kremu budyniowego
krakersy
⅓ masy krówkowej
krakersy
bita śmietana
czekolada


Sernik - zawsze wychodzi i jest pycha! Szczególnie gdy nie lubimy rodzynek ;)


JAJKA FASZEROWANE to mój debiut :)gdybym miała polecać, to chyba według kolejności podawania przepisów - z pieczarkami zdecydowanie najlepsze.

Jajka faszerowane pieczarkami
4 jaja
6 pieczarek
1 mała cebulka
1 łyżka oleju
kilka łyżek majonezu
sól, pieprz,
słodka papryka w proszku
pęczek natki pietruszki


Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli, aby nie pękły skorupki. Ostudzić. Cebulę i pieczarki drobniutko posiekać oraz usmażyć na maśle. Doprawić mocno do smaku solą i pieprzem.
Jajka obrać ze skorupek, ostudzić i przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka i wymieszać jej dokładnie z podsmażonymi grzybami i posiekaną natką pietruszki (kilka gałązek odłożyć do dekoracji). Połówki jaj napełniać farszem.

Jajka faszerowane szynką, ogórkiem i porem
4 jajka
łyżka majonezu
3 dag szynki
ogórek kiszony
⅓ pora
sól
pieprz
ostra papryka w proszku


Jajka ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na połowę. Żółtka wyjąć i utrzeć z majonezem.
Szynkę, ogórki kiszone i por pokroić w drobną kostkę. Dodać je do masy żółtkowo majonezowej. Przyprawić do smaku i wymieszać.
Przygotowaną masą napełnić połówki białek.

Jajka faszerowane na ostro ze szczypiorkiem i estragonem
4 jajka
2-3 łyżki majonezu
sok z cytryny
odrobina ostrego sosu (ilość w zależności od ostrości sosu oraz upodobań smakowych)
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanego estragonu (może być suszony ale musi postać wcześniej z odrobiną wody, żeby zmiękł)
sól
musztarda (do smaku)


Jajka przekroić na połówki i wyjąć żółtka.
Rozgnieść żółtka, wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, ostrym sosem oraz resztą składników.
Farszem nadziewać połówki białek.

Jajka faszerowane serem żółtym i szczypiorkiem

4 jajka
ok. 5dag sera żółtego
szczypiorek
majonez
sól
pieprz


Jajka gotujemy, schładzamy, kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtko.
Ser żółty trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Mieszamy z żółtkami, szczypiorkiem i majonezem. Przyprawiamy do smaku.
Farszem nadziewamy połówki jajek.

3 komentarze:

  1. Ja cię kręcę, ale się głodna zrobiłam :-) Nie jadam frykasów teraz ze względu na Alę. Bidulka po tym wszystkim na diecie jest i zbrodnią by było się obżerać :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjj wszystkiemu mówię TAK, tylko nie papryce w piersi, nie znoszę, czysta profanacja pysznego mięska ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować jajka faszerowane
    -mięsko wygląda zachęcająco.
    A tak obiecywałam sobie poświąteczną dietę.
    Ale patrząc na Twoje pyszności to przełożę dietę na póżniej

    OdpowiedzUsuń