Dzisiaj na szybko tylko fotki drożdżówek, które przygotowałam dla Mamuśki jako wyprawkę, bo na wycieczkę jedzie. Poza tym młyn przygotowań na wieczór panieński mam więc przepis i inne cuda pokażę jutro.
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI
Bardzo lubię ciasto drożdżowe, niestety w domku mam troszkę chłodno i ciężko jest żeby ładnie ono wyrosło. Pewnego dnia mama dokonała zakupu miski MixMax z Tupperware i od tej pory robienie ciasta drożdżowego jest o wiele przyjemniejsze.
1/2kg mąki
2 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
5dag drożdży
7dag cukru
1 cukier waniliowy
ok 1/4 szklanki oleju
Podgrzane mleko, cukier, rodrobnione drożdże, 2 żółtka i jedno białko, cukier waniliowy mieszamy w shakerze.
Mąkę wsypujemy do miski MixMax, następnie wlewamy do niej zawartość shakera. Mieszamy całość i dodajemy olej mieszając dalej.
Miskę zamykamy, odpowietrzamy, obracamy kilkoma kulistymi ruchami. Następnie wstawiamy do miski z ciepłą wodą do wyrośnięcia. Niech sobie 2-3 razy pyknie pokrywka miski.
Gotowe ciasto partiami wyciągamy. Rozwałkowujemy na stolnicy pokrywamy nadzieniem, zwijamy w rulon i kroimy w plastry o grubości ok 2cm. Smarujemy pozostałym białkiem.
Pieczemy w 180stopniach ok 15-20minut
Nadziewać można czym dusza za pragnie. Ja tym razem postawiłam na słodkie nadzienia. Jedno serowe a drugie jabłkowo-cynamonowe. Podane proporcje wystarczały na połowę porcji ciasta.
Serowe:
180g sera białego rozdrobnionego, może być zmielony
2 łyżki śmietany
cukier waniliowy
5 kropli aromatu waniliowego
5 łyżeczek cukru
Jabłkowo-cynamonowe:
jedno jabłko pokrojone w drobne kawałki
cukier
cynamon
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pyszności:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmmm... zjadłoby się... oj zjadło... ;))
OdpowiedzUsuńMniam drożdżówki wyglądają bardzo smakowicie :).
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, jak dobrze, że za drożdżowymi ciachami nie przepadam, bo byłoby po diecie ;)
OdpowiedzUsuńA wpadłam tutaj, by podziękować Ci za udział w moim candy.
Pozdrawiam!
wyglądają bardzo apetycznie:)chyba się skuszę na przepis:)
OdpowiedzUsuńOj jaki niechlujny jest ten przepis. Zrobiłam te ciacha dziś rano. Ciasto wyszło przy tych proporcjach za rzadkie. Nie podała pani ile wyjdzie drożdżówek i jakiej średnicy mają być przy krojeniu. Emilena
OdpowiedzUsuńMoże to kwestia rodzaju mąki, długości trzymania w misce lub nie wiem czego jeszcze. Ja z ciastem nie miałam najmniejszych problemów, gdyby tak było nie zamieszczałabym przepisu. A cięłam na plastry ok. 1-1,5cm
OdpowiedzUsuń